Αναγκαία τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση σκύλων στο μόλο, λέει ο Δήμος Λεμεσού

Διευκρινήσεις γύρω από την απόφαση για απαγόρευση στη διακίνηση σκύλων στο παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο (μόλος), δίνει ο Δήμος Λεμεσού, μετά και τις αντιδράσεις ιδιοκτητών σκύλων, σημειώνοντας πως η απόφαση κρίθηκε αναγκαία για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να προωθήσει περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση σκύλων στο παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο, ήταν επανάληψη προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που λήφθηκε το 2007.

“Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε μέσα στα πλαίσια της υποχρέωσης του Δήμου να μεριμνά για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία στους δημόσιους χώρους που διαχειρίζεται”, υποδεικνύοντας ότι το παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο καθημερινής χρήσης από εκατοντάδες οικογένειες και παιδιά.

Η απόφαση, προστίθεται, κρίθηκε αναγκαία μετά τη λήψη πολλών διαμαρτυριών από πολίτες για τη σοβαρή ρύπανση των χώρων αυτών και τον κίνδυνο για την υγεία του κοινού, λόγω του ότι δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα από κάποιους ιδιοκτήτες των σκυλιών.

Εκφράστηκαν, επίσης, ανησυχίες  για την ασφάλεια των παιδιών που συχνάζουν στο πάρκο, από σκύλους που δεν κρατούνται από το λουρί και αφήνονται ελεύθεροι να κυκλοφορούν, συμπληρώνει  η ανακοίνωση.

Ο Δήμος Λεμεσού τονίζει πως, λόγω των μη αποτρεπτικών εξωδίκων προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία και παρά τις προσπάθειες του, με τη λήψη διαφόρων μέτρων, όπως η τοποθέτηση ειδικών καλάθων για την απόρριψη των ακαθαρσιών των ζώων, η καθημερινή επιτήρηση από λειτουργούς του Δήμου και η διανομή διαφωτιστικού υλικού, “δυστυχώς μια μερίδα από ιδιοκτήτες σκύλων συνεχίζουν να μη σέβονται τους υπόλοιπους συμπολίτες τους που χρησιμοποιούν το πάρκο”.

Χαρακτηρίζει ακόμη αβάσιμη την όποια προσπάθεια προβολής του θέματος ως μια αντιπαράθεση μεταξύ αυτών που αγαπούν τα ζώα και αυτών που δεν τα αγαπούν, σημειώνοντας ότι “η πλειοψηφία των πολιτών που στέλνουν μηνύματα ανησυχίας για την υφιστάμενη κατάσταση είναι ζωόφιλοι και ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι όμως συμφωνούν ότι δεν μπορεί μια κοινωνία να μην μεριμνά για την υγεία του συνόλου ούτε και να μένει απαθής απέναντι στον κίνδυνο – όσο μικρός και αν είναι – να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια ενός από τα παιδιά μας”.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, θεωρώντας ότι το θέμα αυτό είναι ένα θέμα που αφορά ευρύτερα την κοινωνία της Λεμεσού, άνοιξε ένα διαδικτυακό διάλογο με τους δημότες, μέσα στα πλαίσια της θέσης αρχής του Δήμου για δημόσιο διάλογο για όλα τα θέματα που απασχολούν το Δήμο.

Εκφράζει δε την ετοιμότητα του να συναντηθεί να συνεχίσει το διάλογο με ομάδες και οργανωμένα σύνολα, πιστεύοντας πως “μέσα από το δημοκρατικό διάλογο αυτό, θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε υπεύθυνα τα όποια θέματα επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα μας”.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Λεμεσού υπογραμμίζει πως υιοθετεί φιλοζωικές πολιτικές μέσα από μια σειρά από πρακτικές και μέτρα, όπως η στήριξη προγραμμάτων στειρώσεων και υιοθεσιών για τα αδέσποτα ζώα και η υιοθέτηση μέτρων ώστε να τερματιστεί η πολιτική ευθανασίας.

Επιπρόσθετα, αναφέρει, γίνεται καταγραφή και ηλεκτρονική σήμανση όλων των κατοικίδιων ζώων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Λεμεσού και άμεση διερεύνηση παραπόνων και καταγγελιών που αφορούν περιστατικά δηλητηρίασης και κακοποίησης ζώων σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές.

Ο Δήμος, συνεχίζει η ανακοίνωση, ενημερώνει τους δημότες για θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων και στηρίζει εθελοντικές οργανώσεις που προωθούν έμπρακτα τα θέματα αυτά, έχει τοποθετήσει σε πολλά σημεία ειδικούς κάδους για τα περιττώματα των σκύλων, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης χώρου για δημιουργία πάρκου όπου τα σκυλιά θα κυκλοφορούν χωρίς λουρί.

Τέλος υποδεικνύει ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση των πολιτικών του για προστασία της ευημερίας των ζώων μας, κάτι που ως Δήμος θα συνεχίσει να επιδιώκει, “επιζητώντας και αξιοποιώντας τη συνεργασία και τη συμβολή όλων των πολιτών που θέλουν να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει