Δράση για κλιματική αλλαγή από Κύπρο, προκρίνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος

Δυναμικότερη δράση, τόσο σε επίπεδο εφαρμογής των ήδη υιοθετημένων στρατηγικών και μέτρων πολιτικής όσο και σε επίπεδο πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο, κυρίως σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, προκρίνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, η κ. Ιωάννου συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Επίτροπος Περιβάλλοντος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους βασικούς άξονες περιβαλλοντικής πολιτικής στους οποίους κατά την άποψή της η Κύπρος θα πρέπει να αναλάβει δυναμικότερη δράση, τόσο σε επίπεδο εφαρμογής των ήδη υιοθετημένων στρατηγικών και μέτρων πολιτικής όσο και σε επίπεδο πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο, κυρίως για το θέμα της λήψης μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πιο ευάλωτη περιοχή του πλανήτη σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ήδη βιώνουμε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, αφού ως χώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως η λειψυδρία, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι καύσωνες, η ερημοποίηση, η διάβρωση των ακτών κ.ά., τα οποία όλο και θα οξύνονται με αρνητικές συνέπειες στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, τον τουρισμό, τη βιοποικιλότητα, την υγεία και γενικότερα την οικονομία και την οικολογία της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Η Κύπρος, αναφέρεται, «λόγω της γεωγραφικής της θέσης θα πρέπει να αναλάβει πρωταρχικό συντονιστικό και περιφερειακό ρόλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή δημιουργεί αυξημένο καθήκον για ανάληψη πρωτοβουλιών συντονισμού και λήψης μέτρων για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει