Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στη Λευκωσία

Διακεκριμένες προσωπικότητες και επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας από 35 χώρες βρίσκονται στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που ξεκινά σήμερα στη Λευκωσία και διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) με θέμα «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και Λύσεις».

Το διήμερο Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, θα επικεντρωθεί στις περιφερειακές προκλήσεις. Πρόκειται για μια διάσκεψη παγκόσμιας σημασίας, όπως φαίνεται από τις διακεκριμένες προσωπικότητες που συμμετέχουν στη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή και στην Επιστημονική Επιτροπή.

Χαιρετισμούς στην τελετή έναρξης θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του ΙΚυ Κώστας Παπανικόλας και ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Το Συνέδριο στη Λευκωσία θα συγκεντρώσει κορυφαίους επιστήμονες και υψηλούς αξιωματούχους προκειμένου να συμβάλουν στην εκπόνηση και εφαρμογή λύσεων σε μια περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, τη λεκάνη της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή.

Δηλώσεις στο ΚΥΠΕ από τον Επίτιμο ΓΓ του ΠΟΜ

Υπενθυνμίζεται ότι σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ενόψει του Συνεδρίου, ο Επίτιμος ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Michel Jarraud, είπε ότι το Συνέδριο είναι πολύ επίκαιρο και εξήγησε ότι σήμερα υπάρχουν τρανταχτές επιστημονικές ενδείξεις ότι το κλίμα αλλάζει λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Πρόσθεσε ότι τα εννέα θερμότερα χρόνια από τότε που είναι διαθέσιμα επιστημονικά αρχεία έχουν καταγραφεί όλα από το 2005 και μετά, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια κάθε δεκαετία είναι θερμότερη από την προηγούμενη.

Η κλιματική αλλαγή στην περιοχή, είπε, είναι ένα ζήτημα που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της και σημείωσε ότι “η Κύπρος, λόγω των γεωγραφικών, ιστορικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων της, βρίσκεται σε προνομιούχα θέση να συμβάλει σημαντικά”.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Συνέδριο θα συμβάλει σε μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ‘για την επείγουσα ανάγκη λήψης τολμηρών δράσεων σε όλα τα επίπεδα: κυβερνήσεις, τοπικές αρχές, κοινωνία των πολιτών.

«Θα επισημάνει επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα σε όλες τις χώρες, και σε όλους τους τομείς» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής και του πλανήτη μας, απαιτεί ένα πρωτοφανές επίπεδο συνεργασίας.

Απομονωμένες δράσεις, ανέφερε, που προάγουν τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα μεμονωμένων χωρών οδηγούν σε αποτυχία ενώ αυτό που είναι απαραίτητο είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών.

‘Το συνέδριο της Λευκωσίας μπορεί να συμβάλει σε αυτό», κατέληξε.

Δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του Διευθυντή του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck στη Γερμανία

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει του Συνεδρίου, ο Καθηγητής Jos Lelieveld, Διευθυντής του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck στη Γερμανία και Καθηγητής ατμοσφαιρικής χημείας στο Ινστιτούτο Κύπρου, είχε αναφέρει ότι οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες  και η έλλειψη νερού είναι τα προβλήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή στην περιοχή της  Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Πρόσθεσε ότι ενώ οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν συνήθως σε περισσότερες βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, η περιοχή της Μεσογείου αντιμετωπίζει αυξανόμενη ξηρότητα.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο  είπε ότι θα συμβάλει στον προσδιορισμό των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω των εθνικών πολιτικών και των πολιτικών της ΕΕ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι περιφερειακές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη σκόνη της ερήμου και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει